Magunk termelte uborkából és gyöngyhagymából kézzel, hagyományos házi befőzéssel készített savanyúság. A kézzel tisztított uborkát egyenként az üvegbe rakom, majd a hagymát hozzá. Az előre elkészített lével, amiben só, cukor, ecet, borkén, na-benzoát van, felöntöm és a lezárt üvegek két hónapos érési időt kapnak.
Főleg uborka, hozzá dinnye, vagy gyöngyhagyma került - egy kisebb üvegben azoknak, akik nem akarnak egy adagban több étkezéshez való savanyúságot. Saját termelésű uborkát, dinnyét, gyöngyhagymát tettem az üvegbe, felöntőlevet készítettem hozzá cukor, só, ecet, borkén, na-benzoát felhasználásával és két hónapig pihent a kamrában.
Saját, vegyszermentes ökológiai gazdálkodással termelt alapanyagok felhasználásával előállított vegyes savanyúság. Hőkezeléssel, tartósítószer nélkül készült. (tartalma: uborka, hagyma, káposzta, sárgarépa)
Az egyik legismertebb természetes konyhai segédanyag. Kiválóan használható sütemények, piskóták készítésénél lazítószerként, sütőpor helyett vagy például emésztési panaszok kezelésére. Felhasználási javaslat: - Önmagában fogyasztva kiváló gyomorégéses panaszokra (egy kávéskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva) - Használható sütemények, piskóták készítésénél lazítószerként, sütőpor helyett. - Hüvelyesek (bab, borsó, lencse) főzési idejét csökkenthetjük egy késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával - Főzelékek (paraj, bab, kelkáposzta) egy csipetnyi szódabikarbónától megőrzik a színüket Vigyázat! Mindezek ellenére a túlzásba vitt szódabikarbóna használat emésztési zavarokat okozhat! "Sütés közben, hő hatására szén-dioxid szabadul fel belőle, ezáltal az tészta megemelkedik és lazább szerkezetű lesz. A süteményekhez úgy adagoljuk, hogy a szükséges lisztmennyiségben alaposan elkeverjük a megadott mennyiségű szódabikarbónát. Emellett számos más területen is használható a konyhában, illetve a háztartásban. Például a száraz bab főző vízébe téve a bab hamarabb megpuhul. A különféle gyümölcssavakat megköti, illetve nyugtatólag hat a túlterhelt gyomorra nehéz ételek, vagy túlzott alkoholfogyasztás után. Ha kis tányérban teszünk belőle a hűtőszekrénybe, akkor megköti a kellemetlen szagokat. Ha a lábasban odaégett az étel, akkor kevés vízben szódabikarbónát kell benne forralni. Ha kihűlt, könnyebben tisztítható. (A fürdőszobában a csempéket és a csaptelepet is tisztíthatjuk szivacsra szórt szódabikarbónával.) Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből készített fogpaszta ragyogó fehérre varázsolja a fogakat. " -